*

Onze wijnen

Onze volledige wijnkaart hier weer geven zou mij veel te ver leiden. Op onze kaart vindt U steeds de grote klassiekers terug zoals er zijn: Brunello, Barolo, Barbaresco en Super Toscanus.

Daarnaast ga ik continu op zoek naar originele, streekgebonden en typische wijnen. Een voorbeeld daarvan is Aglianico. Aglianico is de grote druivenvariëteit van Zuid-Italië. Ik noem deze druif persoonlijk de “nebbiolo van het zuiden “. Aglianico is een rode druivensoort die op grote schaal verspreid is in Basilicata en in mindere mate ook in de provincie Avellino in Campania. Deze druif is hier ook gekend onder de namen Gnanico, Agliatica, Ellenico, Ellanico en Uva Nera.

De Aglianico is van extreem oude origine en sommige deskundigen beweren zelfs dat ze reeds voor de stichting van Rome werd verbouwd. Er zou extensief gebruik van gemaakt zijn voor de bereiding van Falernum, een wijn die door de dichters van de oudheid werd bezongen. Dit druivenras werd ten tijde van de stichting van Cumae (Cuma) door de Grieken in Italië binnengebracht. De omvorming van de naam Hellenica in Hellanica en vervolgens in Aglianico greep plaats op het einde van de 15de eeuw tijdens de periode van de Aragonese overheersing over het Koninkrijk Napels.

Deze druivensoort wordt in Basilicata geteeld in de provincies Matera en Potenza, waar het heuvelachtige district rond de Vulture een druif van uitzonderlijke kwaliteit voortbrengt. De krachtige en bijzonder geurige wijn die van deze druiven wordt bereid, werd in 1971 onder de naam Aglianico del Vulture verheven tot de status van Denominazione di Origine Controllata.

Het heuvelachtige gebied van de Vulture omvat de vulkanische gronden in het noordwesten van Basilicata tussen de Ofantina Premurgiana zone aan de grens met Puglië en de Lucanian bergen. In die zone wordt de Aglianica geteeld op hoogtes tot 800 meter. De beste druiven groeien echter op hoogtes tussen de 200 en 500 meter. De wijnen die U hiervan in Restaurant Gran Duca terug vindt zijn: Rubrato, Serpico, Serra delle Querce, Sacravite, Taurasi, Patrimo. U kan van deze wijnen genieten in alle prijsklasses.

Ik sta altijd open voor vragen en suggesties en hoop U tevreden te kunnen stellen met een wijn aangepast aan uw wensen en smaak.

Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.