De Morgen

"Uitzicht én finesse"

Gran Duca behoort tot het kleine segment van elegante Italiaanse restaurants. Geen haastige stopplaats om snel pizza en calzone te kraken of pasta met tomatenbrij uit blik binnen te lepelen. Nergens nerveuze, sloffende, vergeetachtige of aanmatigende camerieri. (…)

Een schildersezel volgeschreven met regionale gerechten zorgt voor evenwicht. Gran Duca stond al enige tijd op ons lijstje met te bezoeken restaurants, en wel voor de vitello tonnato waarover we positieve echo’s opvingen. De romige saus op basis van onder meer tonijn, ansjovis, kappertjes en olijfolie harmonieert dankzij een fijne zout-zure balans perfect met het sappig gebraden en dun gesneden kalfsvlees. Een schoolvoorbeeldgerecht uit de Piëmontese keuken dat veel Italiaanse chefs ten onzent slechts zelden behoorlijk bereiden. Ook het tussengerecht is een ode aan de Noord-Italiaanse keuken. Wilde zwarte rijst uit Treviso kookt de chef stapsgewijs met een krachtige vistbouillon tot een knapperige risotto. Fijne warme coulis van puntpaprika en kort goudgeel gebakken coquilles uit Noord-Europa zorgen voor een breder smaakplezier. Chefs die risotto tot een goed einde brengen, getuigen van geduld en gevoel voor dosering en timing.
Voor het hoofdgerecht laten we ons verleiden door het garnituur bij gegrilde lamskoteletten. Een taartje van gegrilde aubergines met verse schijfjes smaakvolle tomaat en kruidig gebakken aardappelen zouden op zich een vegetariër kunnen bekoren. Ook met deze bereiding toont de chef zijn zorg voor juiste garing en evenwichtige smaken, en wel op basis van een minimum aan producten. Gran Duca charmeert met fijne keuken en galante bediening. (…)

Willem Asaert

Gazet van Antwerpen

"Italiaan in de wolken"

De ene Italiaan is de andere niet. Bij sommige pizzeria’s word je binnengelokt door kelners in een hemdje met een identiek ruitmotief als de tafellakens.

De drempel om Gran Duca binnen te gaan ligt letterlijk hoger: je moet op De Keyserlei de lift nemen naar de hoogste verdieping van het Hyllit Hotel.

Figuurlijk gesproken valt die drempel best mee. Wanneer je uit de lift stapt, kom je in een groot en chic, maar niet overdreven stijf restaurant terecht. De lichtinval en het zicht naar het Centraal Station toe zijn verbluffend.

(…)

Guy Minnebach

De Standaard

"Genieten van Italiaanse verfijning op zes hoog"

Bij Gran Duca aan De Keyserlei serveren ze moderne Italiaanse keuken van het hoogste niveau. In dit geval zeer letterlijk: met 3 adembenemende terrassen op de zesde verdieping is het restaurant uniek in Antwerpen.

Eigenaar Riccardo Brando begon zelf ooit als kelner in Gran Duca: “Ik heb twee keer elders gewerkt om mijn kennis van het vak te verbeteren, maar ik ben altijd teruggekomen naar de Gran Duca. Noem het maar verliefdheid.” (…)

Je merkt meteen dat Riccardo van zijn restaurant houdt. Gevraagd naar zijn specialiteit kan hij niet kiezen: salade van langousten, zeebaars, osso bucco, millefeuille van maatjes met rode paprika. Hij werkt liever niet met een vaste kaart: de wisselende suggesties staan vermeld op een krijtbord. (…)

AJW

Look-out

"Vorstelijk tafelen in de zesde hemel"

De Keyserlei ben je waarschijnlijk al honderd keer afgelopen. Maar ken je Restaurant Gran Duca al? Vlak in de buurt van het stijlvolle Hyllit Hotel leiden een rode loper en een lift naar 6 hoog. Logisch dat in Gran Duca letterlijk en figuurlijk op hoog niveau gekookt wordt.

Maître d’hôtel Riccardo Brando nam in oktober 2003 het restaurant in eigen handen en dat vertaalde zich in een nog meer doorgedreven creativiteit.

De manier waarop de chef-kok uit Milaan in de Gran Duca is neergestreken lijkt op een racconto di fate. De man was voor enkele dagen met vakantie in Antwerpen, ging eten bij de Gran Duca en de sfeer beviel hem zodanig dat hij bleef.

Tot grote tevredenheid van de vele trouwe bezoekers van het restaurant. Die kunnen zich culinair uitleven aan het Lunchmenu in twee gangen of de driegangenversie met aangepaste wijnen. (…)

Feeling

"Perfecte pasta op het dak "

Dat het station van Antwerpen Centraal de kathedraal van de spoorwegen is, blijkt eens te meer als je je benen onder een van de tafels van Gran Duca schuift. Dit Italiaanse restaurant ligt op het dak van het viersterrenhotel Hyllit, aan De Keyserlei.

Bij mooi weer kun je op het dakterras eten, heerlijk in de open lucht, met aan de ene kant de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, en aan de andere kant de prachtige koepel van het station.

De keuken is eveneens een staaltje van goede smaak. Antipasti, prosciutto, carpaccio en speciaal voor Herman Van Molle: un filetto di salmone de la Norvega.

Leven in Stijl

"Terrasjestijd"

Hoog boven de Antwerpse Keyserlei ligt het schitterende terras van het Italiaanse roof-top-restaurant Gran Duca.

Het cirkelvormige concept van het restaurant en de centrale lichtkoepel met een prachtige glas-in-loodcreatie geven het geheel een majestueus aspect. Romantici kunnen zich in alle stilte terugtrekken voor een tête-à-tête op het kleine hoekterrasje met tafeltje voor twee. Let wel: reserveren voor dit tafeltje is een must.

Op het menu heerlijke antipasti en zalige pasta’s zoals onder andere “Papardelle met bospaddestoelen geparfumeerd met olie van witte truffels” maar ook “Zeeverse zalmfilet à la façon Gran Duca”. Dagelijks biedt restaurant Gran Duca u eveneens een waaier van dagverse suggesties aan.

Het restaurant gaat trouwens prat op zijn uitgebreide selectie uitstekende Italiaanse topwijnen. Maak u trouwens geen zorgen over parkeergelegenheid. Wanneer u dineert bij Gran Duca geeft u dat recht op 4 uur gratis parking vlak om de hoek in de privé-parking bij het Hyllit Hotel.

Pascal Dewulf

Het Nieuwsblad

"Culinair"

Wie hoort van een Italiaan denkt meteen aan de pizza’s, lasagna’s en spaghetti. Maar deze Zuiderse keuken biedt veel meer en dat wil uitbater Riccardo Brando benadrukken.

Hij heeft Zuid Italiaanse roots en wil dit laten blijken op de menukaart. Geen traditionele Italiaanse pasta’s maar wel gerechten uit de hogere sferen kan je aantreffen bij Gran Duca. Het is een moderne Italiaanse keuken met onder andere verschillende risotto’s à la minute en verse kreeft, truffels en de klassieke ossobucco.

De suggesties worden verbonden aan de seizoenen en de schotels worden afgewerkt met verse geurige kruiden zoals basilicum, rosemarijn en tijm. Riccardo omschrijft zijn keuken als de fijne en authentieke Italiaanse. (…)

Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.